Pagina's

vrijdag 11 oktober 2013

Zorgverzekeraars maken de Opvoedpoli kapot!


Amsterdam, 1-10-2013

         Geachte heer/mevrouw, 

Namens het cliëntenplatform van de Opvoedpoli stuur ik u hierbij deze brief. De kern van het schrijven van deze brief is dat zorg bieden onmogelijk wordt gemaakt. 
Te gek voor woorden
Of, om gek van te worden? Is er een zorgaanbieder die nu al geheel in de sfeer werkt van hetgeen de regering vanaf 2015 beoogt: een zorgaanbieder die maatwerk levert, die actief banden legt met anderen, met jeugdzorginstellingen, die volgens onderzoek fors kostenbesparend werkt met tevreden cliënten…Nu dreigt diezelfde zorgaanbieder kapot gemaakt te worden voordat de transitie naar deze nieuwe werkwijze gerealiseerd is.  

Schandalig, dat vinden wij van de manier waarop de Opvoedpoli bejegend wordt door  een substantieel deel van de grote zorgverzekerRAARs. In feite wordt het de Opvoedpoli door de zorgverzekeRAARs onmogelijk gemaakt om hun werk te doen. Ja die zorgverzekeRAARs weigeren declaraties te vergoeden of komen met terugvorderingen als blijk van waardering. Tsja…dan kom je als organisatie natuurlijk snel in de problemen, medewerkers moeten uiteraard gewoon betaald worden.  

Daarnaast eist een aantal zorgverzekeRAARs inzicht in cliëntendossiers zonder zich te bekommeren om privacy rechten van cliënten, zie een casus in de bijlage. Echt niet te geloven. Als cliënt heb je wel wat anders aan je hoofd dan geconfronteerd te worden met dit gedoe.   

Uit eigen ervaring weten we dat de Opvoedpoli echt met jou als ouder samenwerkt en zoekt naar praktische oplossingen. Die positieve ervaring is bij ons heel erg waardevol gebleken en we schrikken er erg van dat dit werk nu onmogelijk gemaakt dreigt te worden. Kennelijk past de Opvoedpoli niet goed in de huidige hokjes terwijl dit initiatief volgens ons nu juist erg passend is bij dat wat we willen in Nederland.

Het klopt toch dat we af wilden van altijd maar oplopende kosten, dat het aanbod van de jeugdzorg al vele jaren onderwerp is van erg veel kritiek, dat er sprake is van weinig effectiviteit, van verkokering, dat we de burger centraal willen stellen? In onze 'participatie maatschappij' wil je dan toch juist dat burgers zelf actief voor hun zorg kunnen kiezen?  

Dus, doe niet zo RAAR en geef dit soort initiatieven de ruimte. Het is een innovatief alternatief met focus op eigen kracht, met integrale oplossingen. Volgens ons geheel in lijn met wat de overheid wil. Daarom deze oproep, laat dit niet stuk lopen! Dat wil je toch niet op je geweten hebben?  Wij zijn zeer bezorgd voor grote groepen cliënten die, als dit uit de hand loopt, in de kou worden gezet. Dit mag niet gebeuren.  

 

Met vriendelijke groet,

Namens het cliëntenplatform van de Opvoedpoli,

Lysander van der Sluis

 

1 opmerking:

  1. Hoe dom van de zorgverzekeraars om zo ondeskundig niet te kiezen voor deskundigen die een evt. behandelingstraject veel korter houden dan ondeskundigen van jeugdzorg die veel langere hulptrajecten afdwingen, nogwel via de rechter die gelooft en niet controleert naar diagnostische waarheidsvinding en therapeutische waarden.
    Deskundigen kosten gemiddeld € 6.000 per geheel traject per case/kind;
    Jeugdzorg kost gemiddeld € 100.000 per case/kind over ruim 4 jaren!
    Diagnostiek werkt effectiever dan jeugdzorg.
    De keuze zou logisch moeten zijn.
    Koester de Opvoedpoli, zeker op effectieve inhoud, en niet domweg op naam.

    BeantwoordenVerwijderen