Pagina's

woensdag 10 april 2013

Jeugdzorg en Onderwijs gaan samenwonen

http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2013/04/08/mln-voor-betere-huisvesting-Jeugdzorg-Limburg?r83_r1_r3:success=true
 

7,5 Miljoen voor betere huisvesting Jeugdzorg Limburg 

08-04-2013 | Laatst gewijzigd: 08-04-2013 | 1 reactie  

De Limburgse jeugdzorginstellingen Rubicon, Xonar en de Mutsaersstichting krijgen mogelijk een bedrag van 7,5 miljoen euro om verouderde en deels overtollige gebouwen en terreinen te saneren. Dit is het voorstel van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten.

De drie Limburgse jeugdzorginstellingen hebben veel oude en leegstaande gebouwen. Dat komt doordat de werkwijze in de jeugdzorg de afgelopen jaren is veranderd. Er is meer nadruk op preventie dan op behandeling, er is meer ambulante hulpverlening en daardoor minder en korter verblijf in de instellingen. Zo is het aantal verblijven in jeugdinternaten met 75 procent afgenomen. 

De jeugdzorginstellingen spelen daar met hun toekomstige huisvestingsplannen al enige tijd op in, maar door de huidige malaise in de vastgoedmarkt stagneert de uitvoering van die plannen. Voor het nieuw ontwikkelen van de terreinen en het herbestemmen van gebouwen is gewoonweg geen markt. Het vastgoed van Jeugdzorg is intussen flink in waarde gedaald en valt niet meer te verzilveren.  

De Limburgse jeugdzorginstellingen geven de voorkeur aan het huren van ruimte, het liefst in samenwerking met partners in onderwijs en zorg.

‘Door deze situatie dreigen de noodzakelijke veranderingen in de Jeugdzorg tot stilstand te komen’, zegt Gedeputeerde Peter van Dijk. ‘Dat willen we voorkomen met deze eenmalige bijdrage. Hiermee kunnen de instellingen de waardevermindering van hun vastgoed achter zich laten, een streep onder het verleden trekken en krijgen ze de noodzakelijke financiële armslag om alsnog de huisvestingsplannen te realiseren die nodig zijn om hun ambities op het terrein van de jeugdzorg vorm te geven.’ 

Redactie Jeugdzorg Dark horse: Jeugdzorg en Onderwijs gaan samenwonen, wat er wettelijk gezien toe zou kunnen leiden dat één van beiden het recht op overheidsbijstand verliest. Het valt immers niet uit te sluiten, dat ze elkaar met bepaalde zaken ‘behulpzaam’ zullen zijn en bepaalde diensten voor elkaar gaan verrichten. In het onderwijs in Amsterdam worden de onderwijskundige zaken ook steeds kleffer met jeugdzorg, met het plan om jeugdzorgwerkers de school in te loodsen als Ouder-Kindadviseurs (zonder medeweten van ouders) en in Limburg gaan ze nu samenwonen. Daar willen ze zelfs ‘zorg’ er nog bij hebben, wat een heel moderne samenlevingsvorm is; polyamorie. Gedurfd, Limburg!

3 opmerkingen:

  1. Dat heet dan 'De kat (jeugd-ouderadviseur) op het spek (onderwijs) binden.
    Wat wil je als hongerige poes nou nog meer..daar kan geen vers gevangen muis tegen op...en Whyskas al helemaal niet.

    opa

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Snel nog even schuiven met miljoenen, voordat de gemeenten verantwoordelijk worden, inclusief bezuiniging.

    Zou de gedeputeerde van Bjz een 'fee', 'kickback', 'provisie' of 'vergoeding voor advisering/consultancy' krijgen als dank voor deze stevige en prettig vitaliserende injectie?

    Zal Bjz snel een deel reserveren voor de pot 'onvoorzien' voor als de bestuurlijke bonuspot 'onvoorzien' leeg dreigt te raken?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat het aantal opnamen in jeugdinternaten met 75% is afgenomen, is goed nieuws. Aan de andere kant betekent het ook dat in het verleden blijkbaar ten minste 75% van de opnamen in jeugdinternaten niet nodig was en dus onnodig kinderlevens heeft beschadigd.

    BeantwoordenVerwijderen