Pagina's

woensdag 30 januari 2013

Vertrouwen in Jeugdzorg?

http://renepetersoss.wordpress.com/2013/01/21/vertrouwen-in-hulpverleners-belangrijk-voor-succesvolle-transformatie-jeugdzorg/

Geplaatst op 21 januari 2013
 
Met enige regelmaat zal op mijn weblog een gastbijdrage worden geplaatst. Deze tweede gastbijdrage is geschreven door Arthur Schellekens, Bestuurssecretaris / Hoofd Strategie & Communicatie van Jeugdzorg Nederland.

Het zal geen nieuws meer voor u zijn: in 2015 gaat de jeugdzorg van de provincie en grootstedelijke regio’s over naar de gemeenten. Deze transitie van de jeugdzorg wordt maatschappelijk en politiek breed gedragen en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Om dat waar te maken is veel nodig. Niet in de laatste plaats vertrouwen in de professionaliteit van de hulpverlener.

Zorg wordt dichtbij ouders en kinderen georganiseerd, rond het gezin of de school. Op basis van “één gezin, één kind, één plan, één hulpverlener” wordt de zorg bovendien integraal georganiseerd vanuit verschillende disciplines: jeugdzorg, jeugd-GGZ of jeugd-LVB. Ouders worden dus niet meer van het kastje naar de muur gestuurd om de noodzakelijke zorg bij elkaar te sprokkelen.

De transitie van de jeugdzorg gaat bovendien de bureaucratie aanpakken en institutionele verlamming doorbreken. Door stevig te investeren in preventie, licht ambulante programma’s en de eigen kracht in het netwerk van het kind wordt de instroom naar kostbare zware zorg verminderd.

De zorg voor jeugd wordt hierdoor goedkoper, zo zijn de stoute verwachtingen. Het huidige kabinet is reeds zo vrij geweest een efficiencykorting van 15% in te boeken.

Er is veel nodig om de hooggespannen verwachtingen van de jeugdzorgtransitie waar te maken. Natuurlijk zijn een goed wettelijk kader en financieel raamwerk van belang. Maar de hoge ambities van de transitie – of transformatie – van de jeugdzorg zijn vooral afhankelijk van de professionals die daadwerkelijk met kinderen en gezinnen aan de slag gaan.

Deze hulpverleners moeten vanuit wet & wethouder het vertrouwen krijgen om te doen wat nodig is om kind en gezin op het rechte spoor te brengen. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Verschillende gezinsdrama’s en incidenten hebben het vertrouwen in de jeugdzorg en haar professionals geschaad. Het gevolg was een overdaad aan richtlijnen, beleid en protocollen, met als onhaalbaar doel het uitsluiten van incidenten. De samenleving is helaas niet volledig maakbaar.

Ondertussen nam de regeldruk toe. Het volgen van deze regels leek bijna belangrijker dan het bereikte resultaat. De bureaucratie nam toe, hand in hand met een sterke verantwoordingscultuur. Een onwenselijke beweging, die nu gelukkig aan het kenteren is.

Gemeenten krijgen nu de kans om dichtbij hun burgers de zorg voor jeugd opnieuw te organiseren, in de wijken, buurten en scholen. Vertrouwen in de mensen die dit moeilijke vak uitvoeren is daarbij zogezegd essentieel.

Als de gemeenten streven naar een echte transformatie van de jeugdzorg, dan horen hulpverleners daarin een centrale rol te krijgen, met al het vertrouwen dat zij verdienen.

Met vriendelijke groet,
drs Arthur Schellekens Jeugdzorg Nederland
Bestuurssecretaris / Hoofd Strategie & Communicatie

                       Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

6 opmerkingen:

  1. Dat gewapper met 'vertrouwen' is niet bedoeld voor ouders en kinderen maar voor de beslissers, de politiek. Ouders en kinderen kunnen maar beter elkaar waarschuwen voor deze januskop, ondermaatse hulp of justitie, wat heb je daar nou aan als gezin?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Denkt meneer Schellekens nou echt dat ik vertrouwen ga hebben in dezelfde mensen met dezelfde streken? Dacht het niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die opmerking van...één gezin,één kind,één plan,één hulpverlener...doet mij denken aan uitspraken van om en bij WO2 over Volk en Führer.

    opa

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het spijt me voor deze meneer van Schellekens, maar ik ga over m'n nek van dat kwijlegebabbel...altijd hetzelfde bestuurlijke geouwehoer van: "we zullen dit en we zullen dat". En dan worden er nog een hoop 'dure' termen tegenaan gegooid en dat is het dan.

    Ga er ook niet meer aandacht aan besteden. Dodzonde van de energie, tijd en de 'beeldscherminkt'
    Het zoveelste P.R.-offensief.

    Opa

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Opa, in de zelfde lijn van dit kwijlegebabbel past de zin '...wij gaan professionaliseren...', zo schreef de directie RvdK 21-6-1996 aan mij... en nu hoor ik BJZ het zelfde zeggen. Op mijn vraag 'wanneer zijn jullie eens échte professionals met bij wet vastgestelde beroepsopleiding, beroepsregistratie en beroepsrechtspraak, krijg ik maar steeds geen antwoord....
      Ik begin een beetje de moed te verliezen en stel daarom maar voor om die amateurclub met hoge salarissen + bonus maar op te heffen....

      Nico Mul

      Verwijderen
  5. Het is en blijft een geldkwestie. Bonussen voor elke uhp, daar kun je goed mee verdienen over de ruggen van kinderen en je staat zelf boven de wet. Zo niet, dan gelooft elke rechter je wel. Anders ga je de volgende dag toch naar een andere, net zolang tot er een is die wel met jouw eens is.

    BeantwoordenVerwijderen