Pagina's

vrijdag 28 september 2012

Dure Gezinscentra een flop!

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/09/28/inlooppunten-centrum-voor-jeugd-en-gezin-nauwelijks-bezocht/




Van de inlooppunten van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) wordt weinig gebruikgemaakt. Dat blijkt uit een rondgang van NRC Handelsblad langs locaties in de grootste steden.

De centra, in 2007 bedacht door minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie), waren bedoeld als vast loket waar ouders hun opvoedvragen kunnen stellen.

Aan het opzetten van de centra en het ontwikkelen van lokaal jeugd- en gezinsbeleid gaf het Rijk tot nu toe 1,2 miljard euro uit. Maar ouders blijven weg van de inlooppunten.

Haagse gezinscentra krijgen per dag “een handjevol” ouders over de vloer, in Rotterdam komen er wekelijks zes ouders naar een inloopspreekuur.

Amsterdamse inlooppunten zien 5 tot 10 ouders per week. In gemeenten als Eindhoven en Breda worden de inlooppunten helemaal niet meer gebruikt om vragen van ouders te beantwoorden. Wethouder Saskia Boelema van Breda:
“We hebben die inlooppunten gesloten omdat het gewoon niet werkt, de bezoekersgetallen vielen enorm tegen”.
De stad gebruikt nu interne begeleiders op basisscholen als aanspreekpunt voor ouders met hulpvragen.

De Algemene Rekenkamer constateerde in juni al in een kritisch rapport dat er imagoproblemen zijn met de centra. Het centrum “is vooralsnog geen plek waar iedereen zonder schroom binnenloopt”, aldus de Rekenkamer.

Veel ouders associëren het centrum met Bureau Jeugdzorg, dat bij zware problemen in actie komt.

Lees meer in het NRC Handelsblad van vanmiddag (digitale editie).

                 Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse

3 opmerkingen:

  1. Dit is alleen maar goed. 1,2 miljard kan niet meer worden gebruikt om (heel veel) kinderen en ouders lastig te vallen.

    Zonder centen wordt Bjz vanzelf gedwongen zich te beperken tot de meest ernstige gevallen waar echt iets gedaan moet worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is het vreemd?
    In 2007 al was dit gedoemd te mislukken: toen al werd gesteld dat als men een 2e keer kwam vragen voor opvoedingsadvies dat dan automatisch BJZ zou worden ingeschakeld...

    Ook bewijst het dat ouders liever hulp vragen aan een ervaren andere oduer, buur, familielid dan aan de zogenaamde professionals van jeugdzorg die zelf geen kinderen hebben.

    Ook het feit dat men daar wél voor 'advies' kon komen, maar niet voor een onderzoek door een echte deskundige is naar mijn mening debet aan het mislukken. Triest is dat bij de overgang van jeugdzorg nar de gemeenten BJZ zich aan het 'inlikken' is bij CJG om zogenaamd 'voorlichting herkenning kindermishandeling' te gaan geven en een zeer actieve campagne begonnen is bij ziekenhuizen, huisartsen en leraren om ook maar kindermishandeling te herkennen.

    Zonder te pretenderen helderziend te zijn zijn de volgende campagnes voor kinderroof gebaseerd op overgewicht, armoede, gebrek aan lichaamsbeweging en het gebruik van spelcomputers of iets anders....
    We hebben inmiddels al 'incest' (1988-1990), 'ADHD' (1990-2005), 'PDD-NOS' en 'ASS'(2004-2012) gehad....
    De remedie voor al deze zaken is uiteraard OTS en UHP!
    BJZ denk aan uw werkgelegenheid....
    Kinderen? Tellen eigelijk niet mee...of toch!
    (BJZ en 'hulpverleners' BLIJF wel van MIJN KIND AF!)

    Nico Mul (bezorgde vader!)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Blijkbaar dringt bij steeds meer ouders het besef door dat je bij BJZ (en alles wat daarmee samenhangt) uit de buurt moet blijven. Dat is een positieve ontwikkeling.

    BeantwoordenVerwijderen