http://www.dekinderombudsman.nl/60/jongeren/nieuws/kinderombudsman-kinderen-onvoldoende-gehoord/?id=173
Kinderombudsman: kinderen onvoldoende gehoord
5 juil 2012
Kinderen en jongeren kunnen te weinig hun stem laten horen bij beslissingen die over hen gaan, dat vindt de Kinderombudsman. De Kinderombudsman heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor kinderen en jongeren om zelf hun recht te halen of gehoord te worden bij een rechter. Het gaat om alledaagse voorbeelden: mag je bij een echtscheiding zelf aangeven bij welke ouder je wilt gaan wonen?
Bij de Kinderombudsman komen vaak klachten binnen van kinderen die vinden dat niemand naar hen luistert. Soms gaat het om kinderen van wie de ouders gaan scheiden, soms om kinderen die uithuisgeplaatst worden, soms om kinderen die in een pleeggezin wonen en daar weg moeten.
Als een kind het idee heeft dat niemand naar hem luistert of niemand goed opkomt voor zijn belangen, kan een kind soms een bijzonder curator krijgen. De bijzondere curator wordt benoemd door de rechter. Zijn taak is altijd om op te komen voor het kind.
Uit de klachten die bij de Kinderombudsman binnen kwamen, blijkt dat maar weinig mensen weten van de bijzondere curator.
De bijzondere curator wordt daarnaast ook niet vaak benoemd. Het lijkt bijna wel een loterij of je er wel of niet één krijgt. Hierdoor vroeg de Kinderombudsman zich af of de belangen van kinderen wel goed genoeg beschermd worden en heeft hij besloten om daar onderzoek naar te doen.
De Kinderombudsman vindt dat de bijzondere curator op dit moment niet goed geregeld is. Hij heeft grote zorgen over hoe het nu gaat en vindt dat op deze manier niet alle kinderrechten goed beschermd worden. De Kinderombudsman heeft in het rapport op een rijtje gezet wat er
allemaal moet verbeteren.
Download het rapport 'bijzondere curator, een lot uit de loterij?.'
Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html
Tot nu toe vond ik die Kinderombudsman vooral een verlengstuk van de Jeugdzorg, maar dit is wel een zinvol betoog. Zelf had ik nog nooit gehoord van een bijzonder curator. Wie heeft er concrete ervaringen mee en wie wordt dan als bijzonder curator benoemd? Een advocaat gespecialiseerd in familierecht lijkt me het meest voor de hand liggende.
BeantwoordenVerwijderenWordt door RvK aangesteld indien 'verondersteld' wordt dat ouders(en vooral de alleenstaande ouder)niet bekwaam zijn hun eigen kind te beschermen.Ook in gecompliceerde omgangskwesties,waarbij bv een andere nationaliteit een rol speelt,en/of een ' onwelwillende' ouder
BeantwoordenVerwijderenEnkel een gesprek met beide ouders,waarbij vooral weer schijnconclusies worden getrokken,en kinderen niet eens aan t woord komen.
Zie het nut er niet van,maar dat kan verschillen per casus.
Helaas, anonieme opmerker van 27-7-2012 1.20 u,
BeantwoordenVerwijdereneen klein foutje: een 'bijzonder curator' wordt namelijk door de rechter aangesteld. Men kan een verzoek daartoe indienen bij de kinderrechter op grond van art. BW 1:250. Dit is minstens al vanaf 1995 mogelijk...
Een 'bijzonder curator' hoeft niet per sé een advocaat te zijn, kan ook een orthopedagoog of kinderpsycholoog zijn.
Een BC kan benoemd worden voor kidneren van alle leeftijden, vergeten wordt echter vaak dat ieder kind ook het recht heeft om ZELF een advocaat te hebben. Een goede 'kinderadvocaat' is zelfs zodanig neutraal dat die ook toevoeging aanvraagt op grond van het inkomen VAN HET KIND! Dat inkomen is meestal nihil, dus is dat nog gratis ook voor de ouders! (Er zijn advocaten die 'voor het gemak' hun loon maar bij de rekening van de ouders zetten....Hier geldt de regel: 'een slechte advocaat verdient beter'!)
Veel ouders weten dit niet....
Nico Mul (ouder-ondersteuner in Jz/Kb zaken)