Pagina's

woensdag 20 juni 2012

Huisarts Dick Walstock verwijst niet langer door naar Jeugdzorg

http://www.gelderlander.nl/nieuws/algemeen/binnenland/7481571/Huisartsenpost-biedt-jeugdzorg.ece

Huisartsenpost biedt jeugdzorg

woensdag 20 oktober 2010 | 11:03


ENSCHEDE - Huisarts Dick Walstock in Enschede verwijst niet langer door naar jeugdzorg, maar biedt jongeren zelf hulp. Volgens de arts is Eudokia de eerste die een deel van de tweedelijnszorg overneemt.

Dankzij Walstock kunnen jongeren met problemen voortaan direct geholpen worden. Zonder wachtlijsten, zonder meteen verstrikt te raken in de molens van de officiële jeugdzorg. Volgens mensen binnen de sector is het een nieuwe aanpak die kan werken.

Walstock vraagt zich al een paar jaar af waarom jongeren met relatief lichte psychische problemen in de armen van jeugdzorg gedreven moeten worden, terwijl hun problemen ook lokaal behandeld kunnen worden. Zijn plan kwam twee jaar geleden in een stroomversnelling. Na veel overleg ging zorgverzekeraar Menzis om en ook de Nederlandse Zorg Autoriteit gaf toestemming.

Wie Walstock hoort praten over zijn initiatief, moet het wel toejuichen. De huisarts kent zijn patiënten, kent de familie, kent de lokale omstandigheden. Waarom moet een jongere worden verwezen naar jeugdzorg, waar de wachtlijsten lang zijn. Een periode waarin de problemen alleen maar kunnen verergeren. Walstock is er vaak vroeg bij en wil wat kunnen doen. Eudokia zet nu een nieuwe trend.

De behandeling bestaat uit maximaal vijf gesprekken van hooguit een uur. Ze worden gevoerd door de jeugdhulpverlener, met ondersteuning van een kinderpsychiater. Het kan gaan om ADHD, problemen thuis, pesten op school, relationele problemen enzovoort.

Walstock: „Als na vijf sessies blijkt dat we de problemen niet kunnen verhelpen, dan verwijzen we alsnog door. Ik schat dat we zo'n 80 procent van de problemen bij jongeren zo kunnen oplossen." Hij baseert zich daarbij op een vergelijkbaar zorgtraject dat al bestaat voor ouderen. Ook daar worden veel psychische problemen met de hulp van eigen deskundigen (praktijkondersteuner GGZ) opgelost.

Het voordeel van de nieuwe aanpak zit hem volgens Walstock vooral in de efficiënte manier van werken. „Wij willen binnen twee weken een eerste gesprek bieden. Dat is vele malen sneller dan in de reguliere zorg. Daar komt bij dat wij de jongeren al kennen, we kennen de gezinssituatie, de historische achtergrond. Er is al een vertrouwensband en voor ouders is hulp in de eigen wijk ook prettiger.”

Huisartsen zijn al geruime tijd bezig zelf de eerstelijns zorg te organiseren. Ze hebben de regie over zorgketens voor chronische ziektes als COPD, diabetes en hartfalen. Dat leidt uiteindelijk tot besparing omdat patiënten geen beroep hoeven te doen op ziekenhuizen en gespecialiseerde instellingen. De jeugdzorg gekoppeld aan een huisartsenpraktijk past in dat beeld. Of dat ook tot succes leidt, moet nog blijken. Mogelijk gaat instituut Nivel in Utrecht onderzoek doen naar het Enschedese initiatief.

              Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
C http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

1 opmerking:

  1. Dit initiatief doet me denken aan Buurtzorg. Een groep mensen die het niet eens was met de weg die zorg voor ouderen en hulpbehoevenden, geboden door instanties die de regels van de verzekeraars en overheden hen oplegden, en uiteindelijk hun eigen traject hebben gekozen. Ook zij trokken door die keuze de beroepsmensen aan die met hart en ziel hun werk doen en nu kunnen blijven doen tot wederzijds genoegen. Volgens mij ligt hier ook de oplossing bij jeugdzorg. Niet frustreren maar het zelf over een andere boeg gooien.

    Als je de jeugdzorg in een groter perspectief kunt plaatsen dan gaat het over politiek beleid. Beleid dat gevoerd wordt vanuit de VN en EU. Agenda21 is het uitvoerend beleid van het verdrag van Rio. Onder het mom van duurzaamheid en milieu wordt de mens gezien als parasiet. En dat is de boosdoener voor het welzijn van de aarde. Mensen moeten weg uit de natuur en fors afnemen in aantal. Als je werkelijk wilt begrijpen waarom het misgaat met het welzijn van onze kinderen en de hierbij gepaardgaande bemoeienis van overheden, verdiep je dan eens in Agenda21 en het verdrag van Rio en Rio20+. Google maar eens Agenda21 children. In Canada, Australie en de USA is men al langer bezig met deze politiek en is inmiddels doorgedrongen wat er werkelijk speelt. Op dit moment zijn in steeds meer staten acties gaande en/of nieuwe wetten gemaakt om Agenda21 lam te leggen teneinde de eigen souvereiniteit en behoud van familie en eigendommen zeker te stellen.

    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen