Pagina's

dinsdag 3 september 2013

Heeft uw kind straks nog recht op Geestelijke Gezondheidszorg?

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.



Indringend onderzoeksprogramma waarin programmamaker Gideon Levy onderzoekt wat er gebeurt wanneer de bezuinigingsplannen van Den Haag de grond raken. Gemeenten moeten nu met minder geld meer zorg leveren en door de bezuinigingen op cultuur moeten twee orkesten fuseren tot één.

Ook het leger en de rechterlijke macht krijgen te maken met minder budget, en bij de publieke omroepen vallen gedwongen ontslagen.
 

Een van de gevolgen van de bezuinigingen is dat de kinder- en jeugdpsychiatrie gekort en gedecentraliseerd wordt. Vanaf 2015 wordt het loket voor kinderpsychiatrie (GGZ) overgeheveld naar de gemeenten. GGZ is op dit moment medische zorg waar iedereen recht op heeft, maar dat zou wel eens kunnen veranderen. Wordt de toedeling van zorg aan deze kinderen straks bepaald door gemeenteambtenaren? Als de gemeenten hetzelfde werk moeten doen voor minder geld, zijn de kinderen straks dan nog verzekerd van zorg of gaat het geld naar andere prioriteiten, zoals fietspaden of bruggen?

3 opmerkingen:

  1. Op www.artsennet.nl kijken en dan zoeken op 'transitie' en 'jeugdzorg' doet ontdekken dat ook gestudeerde artsen en hoogleraren hun grondige bedenkingen hebben op deze pseudo-bezuiniging.

    Deze reacties komen dus niet van 'onmondige ouders', maar van deskundigen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op http://eservice-data.solidam.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/publication/telegraaf/native-app/issue/2013/08/26/0001/public/frame/279c129e32fc5cc3326a2b4b6a089631787094b2.html
    staat o.a.:
    "Omdat de bestaande jeugdzorginstellingen, ook van de jeugd-GGZ, een deel van hun werk zullen verliezen, moeten zij ook gebouwen afstoten. Veel van dat onroerend goed is nu onverkoopbaar dus blijven de instellingen zitten met hoge afschrijvingskosten en sterk verminderde inkomsten."

    Hiermee erkent JN dat als zij, BJZ's, de jeugdhulp gaan geven de GGZ-gebouwen zullen komen leeg te staan:
    dat betekent dat de BJZ's niet van plan zijn om veel aan diagnostiek te laten doen!

    Ziet u hoe JN aanstuurt, zonder het direct te zeggen, dat ze van plan zijn om het kind zoveel mogelijk zèlf in beheer te houden,
    en hoe kan het beter dan met dwang-machtigingen, verkregen door rechters die geloven?!

    Dit citaat staat dus in een roep om geld vanuit jeugdzorg. Inclusief de roep om banenbehoud:
    "Dat brengt behalve kosten voor wachtgeldregelingen ook torenhoge ww-kosten met zich mee."

    Alsof tijdig omscholen van jeugdzorgwerkers (niet naar gezinsregisseurs en wijkteams of generalisten en O&K-adviseurs) naar groenvoorzieningswerkers, geëmancipeerde vuilnisvrouwen, of tandartsassistenten niet zou kunnen.
    Het moet toch gaan om het belang van het kind, de hoogst mogelijke kwaliteit van zorg voor het kind, ook in de hulp-trajecten?

    Wel is waar is artikel 24 IVRK geen geratificeerd artikel, maar in de VN wel een moreel artikel, waar ook de jeugdzorgwerker zich gewetensvol wat van wil aantrekken. Dus hoeven ze niet te brullen om geld en jeugdzorgwerk. Beter voor het kind van niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Op http://nos.nl/artikel/547181-jeugdwet-leidt-tot-problemen.html
    staat: "De nieuwe Jeugdwet pakt verkeerd uit voor gezinnen die hulp nodig hebben en voor medewerkers in de jeugdzorg. Dat zeggen de medewerkers in een enquête van Abvakabo FNV. Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar uit de enquête blijkt dat veel betrokkenen dat te snel vinden.

    Gemeenten zouden er nog niet klaar voor zijn, zegt 79 procent van de mensen die aan de enquête hebben meegedaan. En 53 procent denkt dat ook de eigen organisatie er nog niet klaar voor is.

    Onwenselijk -
    Volgens voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV is de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten onwenselijk. Maar als het toch doorgaat, moet het volgens haar zorgvuldig gebeuren, omdat anders de kwaliteit en continuïteit van de zorg voor kwetsbare kinderen niet gegarandeerd kan worden.

    De meeste ondervraagden denken ook dat de kwaliteit van de zorg per gemeente zal VERSCHILLEN. Gemeenten mogen ZELF bepalen hoe ze het BUDGET voor jeugdzorg inzetten. "De rijkdom van een gemeente zal hierin bepalend zijn", zegt Van Brenk.

    Baan kwijt -
    Verder vrezen medewerkers van Jeugdzorg dat ze hun BAAN kwijtraken als de nieuwe Jeugdwet wordt ingevoerd. Volgens Van Brenk moet voorkomen worden dat zij, net als de medewerkers in de thuiszorg, de dupe worden van aanbestedingen." (einde citaat).

    Telkens wordt gezegd: de gemeente bepaalt het BUDGET.
    Dat is niet waar als er het niveau jeugdzorg wordt ingekocht (i.t.t. diagnostiek).
    Dan wordt gezegd vanuit deze jeugdzorg: "De rechter heeft beslist, betalen maar!"

    Dus ook vanuit de werknemersbond van jeugdzorg worden zorgen gemaakt over de BAAN onder het mom van belang van het kind, terwijl dat juist niet zo is:
    Jeugdzorg is geen zorg!

    "Verschillen":
    Het is zeker te hopen dat er gemeenten zullen zijn die de kwaliteit van jeugdhulp op diagnostiek niveau brengen.
    Dan zal het verschil met het niveau jeugdzorg toonbaar worden in Nederland, dus juist een goede zaak!

    Dan valt het niveau van jeugdzorg door de mand of de gebouwen van de j-GGZ zullen toch niet leeg komen te staan door het beter toepassen van diagnostiek.

    BeantwoordenVerwijderen