Pagina's

donderdag 14 maart 2013

'Geen leveringsplicht voor gemeenten in jeugdwet'

http://www.nji.nl/smartsite.dws?id=147531&recnr=&toon=berichten

13 maart 2013

De 'leveringsplicht' tot het verlenen van zorg op basis van besluiten van derden, zoals de gezinsvoogd of de medische sector, is uit het concept van de nieuwe jeugdwet geschrapt. Dat schrijft waarnemend voorzitter Kees Jan de Vet van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in een brief aan VNG-leden.

In de Memorie van Toelichting op het concept van de jeugdwet stond dat de gemeente de jeugdhulp moet leveren die nodig is volgens een gecertificeerde instelling die kinderbeschermingsmaatregelen of de jeugdreclassering uitvoert.
Die plicht is volgens De Vet geschrapt. Ook voor maatregelen opgelegd door de rechter geldt volgens de Memorie van Toelichting een leveringsplicht voor gemeenten. Over dat aspect van de leveringsplicht doet De Vet in zijn brief geen uitspraak.
De Vet baseert zijn brief op een overleg met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.

Naar verwachting gaat het voorstel voor de jeugdwet half maart voor advies naar de Raad van State en wordt het voor de zomer bij de Tweede Kamer ingediend.

Bron: VNG; VWS; Gemeente.nu

3 opmerkingen:

  1. Mooi, nu nog het geld afknijpen, en het hulp-gezwel sterft vanzelf af.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De 'gecertificeerde instelling', eigenlijk BJZ met een nieuwe naam, wil dus kinderbeschermendemaatregelen uitvoeren (mandaten verkrijgen voor OTS en UHP), omdat dit wel door de gemeenten betaald moet gaan worden, maar de gemeenten daarover - na de rechter - geen zeggenschap hebben.
    Dit wordt een gapend gat in de begrotingen der gemeenten.
    Naast dat 'BJZ' een fuik is voor gezinnen, wordt dit ook een fuik voor de gemeenten$.

    M.a.w.: Er zal bezuinigd worden op vrijwillige hulpverstrekking, maar....
    Laat de slapende rechters hun werk in niet-onderzoekend geloof verrichten, en de fuik sluit zich met OTS en UHP, wat geld oplevert voor..........

    'BJZ' is de gevaarlijke overgang van vrijwillige hulp tot gedwongen maatregelen. Beter is het voor de gemeenten om geen BJZ-hulp in te kopen, maar huisartsen, die effectiever en beheersbaarder kunnen doorverwijzen indien nodig.
    Dat zou veel kinderen beschermen (tegen BJZ-fouten), meer dan het aantal UHP/jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is mijn idee!
      In Enschedé (huisartsenpraktijk Eudokia) kan het toch ook?

      Huisartsen zijn juist in de nieuwe jeugdwet uitgesloten, sterker nog, om verwijzing naar een kinder- en jeugdpsychiater te krijgen moeten de maatschappelijk / sociaal werkers van de 'gecertificeerde instelling' gaan beslissen. Ook dient die GI te beschikken over 'deskundigheid over normale (psychische / lichamelijke) ontwikkeling van kinderen... Ik dacht dat huisartsen hier héél veel meer over in hun opleiding gehad hebben dan maatschappelijk/sociaal werkers....

      Mijn idee bij elkaar:
      1. Voor eenvoudige huiselijke problemen rond opvoeding: hulp op ouder-ouder niveau door vrijwilligers, als bijvoorbeeld bij 'Home Start' dan wel maatjesprojecten nu al gebeurt.
      2. Kind-gerelateerde gedragsstoiornissen en dergelijke: ouders direct dan wel via de huisarts toegang geven tot echte deskundigen als kidnerpsychiater, psycholoog dan wel orthopedagoog-generalist.
      3. Directe behandeling van kinderen /gezinnen via die deskundigen uit 2.

      Resultaat: BJZ is geheel OVERBODIG en GEZINNEN kunnen in stand blijven!

      En de criminele-gestoorde jongeren dan, of de echte 'aso-gezinnen'? Daar hebben we toch nog altijd de 'professionele' RvdK voor en de GGD-jeugd en jeugd-psychiatrie!

      Drs. N.J.M.Mul

      Verwijderen