Pagina's

zondag 26 januari 2014

Nieuwe Jeugdwet onthoudt kinderen specialistische zorg

Geachte Eerste Kamerleden,

De Jeugdwet ligt voor u ter behandeling.
Van diverse wetenschappelijke kanten (meer op feiten en bevindingen dan op politieke meningsvorming en ondoordacht idealisme berustend) wordt duidelijk gemaakt dat de Jeugdwet diverse drempels en schotten legt, wat het nodige kennisniveau bedreigt.

Zo schreef ook de Koninklijke Nederlandse academie van Wetenschappen een reactie:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/70767710/Brief_KNAW_Jeugdwet.pdf .
Wanneer (gemeentelijke of bovenlokale) jeugdzorgwerkers eerst op Eigen Kracht gaan inzetten, zonder te zien of de oorzaak van een probleem kanker, infectie of somatiek is, en daarna het gezin gaan beschuldigen dat het gezin niet zou meewerken, omdat het probleem niet overgaat en dwang gaat inzetten - zonder diagnostisch onderzoek -, dan komen kinderen met o.a. medische aandoeningen, onder toezicht van dit niveau van sociaal werk zonder medisch-academische opleiding; doch krijgen de deskundigen, de specialisten, veel minder ter diagnose, zodat zij failliet gaan en de gespecialiseerde kennis verdwijnt of minimaal verwatert. Ook een Uithuisplaatsing (UHP) zal eerder schadend werken dan dat het een medische aandoening, psychose of autisme geneest.

Zo wees o.a. de AZF (en De Knoop) op het verdwijnen van specialisme:
https://www.dropbox.com/s/o3svpnmymzjpwns/2013.12.18%20AZF%20aan%20EERSTEKAMER%20-Jw.pdf ,
wijzend op de onderliggende jeugdwet-wetgeving.

Vele (onderbouwende) wetenschappers zijn aangehaald in:
https://www.dropbox.com/s/4khm6nj3fhnoxmw/2013.11.11%20EersteKamer%20Jwet-gaten.pdf .
 
De voorliggende Jeugdwet ontneemt kinderen recht op (orthopedagogische, psychiatrische en ontwikkelingspsychologische) gezondheidszorg, dat buiten de zorgverzekering gaat vallen als de jeugdzorgwerkers of budgetmanagers geen toestemming (weten te) geven; maar het verwateren van specialistische kennis is eveneens een gevaar.

Dat is niet in één decennium weer opgebouwd!
Vele kinderen kunnen met het doorgaan van deze voorliggende Jeugdwet meer dan een decennium gaan lijden onder de ingebakken fouten qua ondoordacht idealisme en mooipraat. Weinig of geen deskundigen buiten Jeugdzorgland zijn gehoord.
Ik wens u wijsheid toe!

Met vriendelijke groet,

Tj. Strubbe (teamlid Jeugdzorg Dark horse)

2 opmerkingen:

 1. Dus de a.s. Jeugdwet ontneemt kinderen recht op deskundige zorg, maar
  ook ontneemt de regering de burgers het in stand houden van de nodige kennis van bepaalde specialisten.
  Als deze gespecialiseerde deskundigen failliet gaan door gebrek (de eerste jaren) aan doorverwijzingen vanuit jeugdzorg en gemeentemanagement, dan staan er niet zomaar opeens - als het nodig blijkt - verse deskundigen met ervaring klaar.
  Ik heb ze nog nooit verpakt klaar zien staan in de Jumbo of Appie.

  Wetenschappelijke vorming in wederopbouw duurt decennia! Ervaring eveneens! En al die tijd ontberen kinderen specialisten zònder enorme wachtlijst.
  Het kan zijn dat een kind, dat maar 18 jaar kind blijft, 9 jaren moet wachten voordat het de deskundige zorg krijgt, als dat weer is opgebouwd.
  Is dat goed voor een opgroeiende?

  Is 'Eigen Kracht', bedoeld in deze wetgeving, geschikt om alvast die straks weer nodige ervaren specialisten zelf te gaan opleiden???
  Welke idiote politicus heeft dat bedacht? De VVD? Want enkel goedverdieners kunnen straks zelf de ontberende specialisten voor zorg aan het kind betalen. Ook als de gezinsregisseur of 'generalist' geen toestemming (herkenning) geeft, zodat de gemeente (niet de zorgverzekeraar voor volwassenen) niets betaalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zin er daadwerkelijk zoveel kinderen die hulp nodig hebben als men dat doet denken? Het lijkt er wel op dat men reclame maakt voor iets dat niet eens bestaat. Wie beslist dit? Als kinderen het weer leuk krijgen op scholen en ouders (gelukkig maar een klein percentage) minder tijd besteden aan hun ego, dan hoeven dit soort vage stichtingen niet te bestaan. Waar zijn toch die kinderen die maar hulp moeten accepteren, worden ze welwillend ziek of zo? Moeten de ouders of scholen ze aanmelden bij elke pseudo-stoornis? Als men de KNAW moet gaan geloven dan zijn straks alle kinderen gestoord. Volgens Freud zouden de stellingen van de KNAW artiesten totaal onzin zijn. Als men kinderhandel voort wil zetten dan moet men vooral akkoord gaan met de ideeën van malle mensen die zich zonder handen aan kinderen willen vergrijpen. Je moet slim als een kind zijn om dit te begrijpen, zelfs mijn kind van 9 begrijpt wat er gaande is maar zegt ook; mensen zijn laf om toe te geven dat ze kinderen niet begrijpen en daardoor sneller gaan zwaaien met dingen die zij zelf niet in één zin kunnen uitleggen, daar hebben ze observaties en andere nietszeggende niet wetenschappelijk bewezen onderzoeken voor nodig ... duh! Simpel, maar waar. Kinderen zijn slimmer beste mensen van KNAW. Uw theorie klopt niet. Heeft één van u een kind geholpen om af te komen van zijn angsten die hem zijn aangedaan door derden? Ik heb daar zelf geen degree for nodig, heb levenslessen gehad. Veelal hebben kinderen geen achterlijken nodig maar een hartig persoon die niet al te lang nodig heeft om het kind zijn zelfvertrouwen terug te geven, ze houden namelijk niet van gezeik (moest er gewoon uit)

  BeantwoordenVerwijderen