Pagina's

donderdag 30 augustus 2012

Psycholoogje spelen

http://www.not-online.nl/nl-nl/Bezoeker/MBO/Beursnieuws%20MBO/socio.aspx

http://www.bndestem.nl/regio/7952812/Kaarten-als-hulpmiddel-bij-gesprek.ece

Kaarten als hulpmiddel bij gesprek

http://www.linkedin.com/groupItem?view=&gid=1884255&type=member&item=154278125&commentID=93316301&report%2Esuccess=8ULbKyXO6NDvmoK7o030UNOYGZKrvdhBhypZ_w8EpQrrQI-BBjkmxwkEOwBjLE28YyDIxcyEO7_TA_giuRN#commentID_93316301

Auteur: door Sanne Tegelaar |   woensdag 12 januari 2011 | 08:10 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 12 januari 2011 | 08:12

DONGEN - Tijdens zijn werk in de jeugdhulpverlening miste Pim Rolsma uit Tilburg een goed instrument om een zwaar gesprek met een kind en gezin makkelijker te maken. "Vaak biedt speelgoed uitkomst.
Al spelend kan een kind daarmee uitbeelden wat er aan de hand is. Maar steeds met een grote doos onder de arm langs basisscholen gaan is onhandig", vertelt Rolsma die daarom afgelopen jaar de zogenoemde 'sociocards original' bedacht en ontwikkelde, een set van 104 kaarten waarop symbolen en afbeeldingen staan van mensen en dieren. "Vooral jonge kinderen vinden het lastig of eng om woorden te geven aan wat zich binnen het gezinsleven of in de klas afspeelt.

Een kind voelt de zwaarte van zo'n gesprek. Door het dan een kaart te laten kiezen met een afbeelding die symbool staat voor een moeder of vader kan het daarmee makkelijker aangeven wat er aan de hand is", legt Rolsma uit. "En de kaarten zijn handig mee te nemen, ondersteunen de gesprekstechniek en bieden de hulpverlener inzicht. Ook een ouder kan erdoor geholpen zijn in een gesprek met zijn kind."

Al snel vond Rolsma een illustrator die met zijn idee aan de slag wilde. Er ontstond een 'spontane' samenwerking tussen deskundigen in vormgeving, productie, marketing en sales.

Rolsma stopte met zijn werk als medewerker bij Jeugdzorg Midden-Brabant en richtte het in Dongen gevestigde bedrijf Sociocards op.

Bureau Jeugdzorg begint in februari met een pilot in het gebruik van de kaartenset.

Medewerkers bij de Gezinsvoogdij, Toegang, Jeugdreclassering en het Advies en Meldpunt Kindermishandeling gaan de kaarten gebruiken bij de gesprekken met ouders, verzorgers en kinderen. Pim Rolsma met enkele van de 104 zogeheten sociocards, die de gesprekken met kinderen moeten vergemakkelijken.

Commentaar:
Het is werkelijk waar: psycholoogje spelen om aan werkgelegenheid te komen, waar echte
deskundigen gemeden worden. En er nog trots op zijn ook.
Ze hebben dus geen zelfreflexie en -retrospectie, en koppelen hun kennis vanuit pedagogische opleiding (over ontwikkelingspsychologie) niet aan de belevingswereld van het kind, dat zich het veiligst bij
z'n ouders voelt.

Het gaat, met het noemen van BJZ, om werkgelegenheid, het opsporen van iets waarmee BJZ uit de voeten kan. Een beroepsgroep zonder zelfreinigend vermogen.

Zie ook: Zie ook de 'socio-cards' bedoelt om BJZ makkelijker te laten praten met
kinderen van basisschool leeftijd...
WAT moeten die BJZ-mensen?
Willen ze met een stel kaartjes promoveren van maatschappelijk werker tot kinderpsycholoog?
Wat willen ze 'onderzoeken'???

T

Ik ben misschien een 'vreemde eend' in de bijt hier: ik praat niet met kinderen, maar sta al 18 jaar ouders bij die te maken hebben met 'kinderbescherming' en 'jeugdzorg'. Ook was ik, op de achtergrond via de toenmalige SCJF te Utrecht betrokken bij de totstandkoming van de WoJz 2005.

De voornaamste kritiek op de WoJz was het ontbreken van opleidingscriteria van BJZ-medewerkers en de marginale rol van de gedragsdeskundige. Dit is tot op heden ook het voornaamste kritiekpunt.
Uw 'sociocards' lijken er voor mij op dat u als BJZ-medewerkers amateur kinder-psycholoog wilt gaan spelen.

Ik pleit er openlijk dan ook voor om het hele BJZ af te schaffen en bij eenvoudige opvoedingsproblemen dit op ouder-ouder niveau en vrijwilligers op te lossen en bij échte kind gerelateerde problematiek dit aan échte deskundigen over te laten als (ortho)pedagoog-generalist dan wel kinderpsycholoog.

Ik heb in al die jaren té veel gewoonweg amateurisme gezien, rapporten gebaseerd op 'indrukken', 'meldingen' en 'signalen' maar waar juist ieder gefundeerd onderzoek ontbreekt. Als u nu middels 'socio-cards' van BJZ- medewerkers kinderpsychologen wilt maken, dan gaat dat voor mij minstens 10 stappen te ver!

De wettelijke taak van BJZ is immers 'Hulp en ondersteuning bij de opvoeding' en niet anders. Het feit dat veel ouders juist BJZ ervaren als een terreur en bemoeizucht en kinderen vaak bang zijn voor BJZ-medewerkers is een kwalijke zaak... Hoeveel ouders klagen immers niet: 'de gezinsvoogd houdt onderzoek door een psycholoog tegen' en 'altijd word ik als ouder vernederd/ gediskwalificeerd / vals beschuldigd door BJZ'...

Misschien zou het een goede zaak zijn als u eens met OUDERS gaat praten, hen serieus gaat nemen en eens alles gaat doen om de redenen die tot UHP hebben geleid WEG te NEMEN... en dat laatste zien veel ouders NOOIT van BJZ!

(Ik verwijs naar uw eigen 'Deltamethodiek gezinsvoogdij' blz. 52)
ZEER kwalijk dus om middels een paar kaarten van maatschappelijk/ sociaal werkers kinderpsychologen te willen maken...

Drs. N.J.M.Mul

=> Terug naar Alle artikelen Jeugdzorg Dark horse
http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.com/2012/04/alle-artikelen-jeugdzorg-dark-horse.html

2 opmerkingen:

  1. Met de sociokaarten zijn we terug bij het befaamde poppenspel, dat uiteindelijk (volkomen terecht) sneuvelde wegens aangetoond gebrek aan validiteit.

    Het zegt genoeg over de imbecielen van jeugdzorg dat ze dat nu in een andere vorm weer binnenhalen.

    Wee de ouders van het kind dat toevallig de 'verkeerde' kaart kiest ..

    Jeugdzorg zal er wel een verhaaltje bij verzinnen (zie stichting KOG, 'Waarom gaat er zoveel mis?') ..
    De rechter zal denken dat jeugdzorg het wel zal weten ..
    Jeugdzorg zal zeggen dat toch de rechter (op basis van verzinsels) een maatregel nodig heeft gevonden ..

    En kinderen en ouders zitten met de gebakken peren.

    Een willekeurig stel LBO/MBO'ers zou zich schamen voor de kwaliteit van het hele circus.

    En de rechter? Die zit immer met een wijs gezicht achter z'n bureau. Hoe lang duurt het nog voordat dát toneelstuk sneuvelt?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geachte schrijver(s),

    Wij stellen het op prijs dat er kritisch gekeken wordt naar de invulling van de zorg voor jeugd. Echter vonden wij een reactie op zijn plaats. Wij hebben SocioCards Original niet ontwikkeld opdat mensen 'psycholoogje kunnen spelen', noch is het een diagnostisch instrument. Het is een hulpmiddel om met kinderen in gesprek te komen.
    Het in erop ingericht mensen te stimuleren om niet enkel over het kind te spreken maar met het kind zelf. Deze heeft zelf in de regel namelijk geweldige oplossingen en een eigen omgeving van ouders, familie en vrienden die hem of haar kunnen helpen.

    Met hartelijke groet,

    Team SocioCards

    BeantwoordenVerwijderen