woensdag 29 augustus 2012

De Centra voor Jeugd en Gezin revisited



 
 
 


We schrijven 2009 (of nog eerder ?)

De minister voor Jeugd & Gezin heeft een lumineus idee: CJG’s.
In elke gemeente moeten ze komen. Gemeenten aan de slag. Kwartiermakers aanstellen, projectplannen maken, convenanten tekenen, vergaderen, congresseren, interimmers inhuren, visies in nota’s stoppen, alles op websites en glossy papier.

Miljoenen euro’s verder zijn ze er, de CJG’s. Niet overal, maar goed.
Logo’s gemaakt, loketten ingericht, spreekuren geregeld, websites opgezet, mensen aangetrokken. Ingewikkelde stroomschema’s bepalen hoe ouders worden ‘toegeleid’ naar ‘hulp’.

Een nieuw vak gloort: de CJG-coördinator. Die moet al die ééngezin-éénplan-ééncoach-roepers gaan… uh .. coördineren? Het oude vak van ‘indicateur’, maar dan niet van inkomende post maar van inkomende ouders, ha! Gemeenten kregen jaarlijks 400 miljoen, nu dus al 1,2 miljard. Daar is nog geen kind mee geholpen. Maar goed, het secundair proces vermag ook wat.

Inmiddels doemt een drama op. Niet bij alle gemeenten maar op veel spreekuren van CJG’s blijft het angstig stil. Een circus van externe adviesbureaus onderzoekt waarom.
Waarom doen we dit? Wethouders zeggen: we willen dat ouders direct terecht kunnen bij ons CJG. Jazeker, maar dit werkt niet. Het werkte niet toen we - nog geen 20 jaar terug - de Bureaus Jeugdzorg opzetten. Het werkt dus ook niet als je hetzelfde nog eens doet.
We weten eigenlijk allemaal wat wél werkt: mensen - dus ook ouders en jongeren - kijken eerst in hun eigen kringetje rond. Als dat niks oplevert, dan school, huisarts, consultatiebureau. Die kunnen meteen helpen of zijn professioneel genoeg om te zien of er meer aan de hand is. Samen met de ouders bekijken ze dan wel wat te doen. De grote groep vindt echt zelf de weg. Heb je geen CJG/BJZ voor nodig.

Trouwens, steevast onderzoek wijst uit dat het zo’n grote groep niet is: 10% van de Nederlandse kinderen - dus 350.000 gezinnen - heeft wel eens hulp nodig. Slechts een deel van die 10% - zo’n 70.000 gezinnen - heeft echt ernstige problemen en vraagt vaak zelf geen hulp. Daar hebben we de ‘bemoeizorg’ voor. Of de gedwongen zorg, een echte overheidstaak.

Waarom neemt de overheid haar burgers niet serieus? Kunnen we niet gewoon regelen dat mensen terecht kunnen op de plekken waar ze toch al komen? Hulp die toegankelijk is voor iedereen? Faciliteer dié hulp die de burger zelf uitkiest in plaats van dat je als overheid of zorgaanbieder of zorgverzekeraar uitmaakt ‘wat goed is’ voor je burgers? Voor die 1,2 miljard konden we elk jaar 80.000 gezinnen helpen. Weg wachtlijsten.
Denk ik nou simpel? Mechtild Rietveld

Bron: Binenlands Bestuur

3 opmerkingen:

  1. Geachte Mechtild Rietveld,
    Ik ken u niet en had nooit eerder iets van u gezien of gelezen, maar uw overigens uitstekende betoog komt in feite neer op hetgeen ik al jaren roep / opschrijf en uitdraag:
    - Ouders serieus nemen: geef hen de (vaak eenvoudige) hulp die ze vragen. Ik heb zelden ouders horen vragen om UHP van hun kinderen (ik heb het wél eens gehoord: bij zware agressiviteit tegen moeder...)
    - Goed onderzoek door gekwalificeerde deskundigen
    - gezinnen in stand houden
    Dit alles kan met dichtdraaien van de geldstroom naar de jeugdzorg-industrie. Het moge inmiddels duidelijk zijn dat Jz een industrie is die zichzelf in stand houdt: er komen nieuwe instellingen, nieuwe 'therapieën' en BJZ stuurt wel kinderen naar die instituten, zogenaamd onafhankelijk, maar in de praktijk blijken bijvoorbeeld bestuurders van BJZ ook bestuurders van zo'n 'onafhankelijke' jeugdzorg-aanbieder te zijn.
    Juist de échte vraag die er door ouders naar hulp bij CJG gedaan wordt, illustreert hoeveel echte vraag er is...
    Voor het overige: WAAROM wordt zelfs door hoogleraren betoogd dat 'iedere UHP overbodig' is als men maar de juiste hulp in de thuissituatie geeft en worden er steeds méér kinderen UHP? Waarom wordt alle wetenschappelijk onderzoek over de schadelijkheid van UHP en oudervervreemding gewoonweg genegeerd en luisteren gemeentelijke politici nu juist (kennelijk) alleen naar BJZ om hen hun monopoliepositie te laten behouden en op de zelfde voet verder te gaan?

    Uw artikel acht ik overigens UITSTEKEND!

    Nico Mul (ouder-ondersteuner in Jz-Kb zaken)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties
    1. Zo zie je maar, een verstandige benadering en de liefde komt vanzelf tot bloei ;-P

      Verwijderen